2 Mayıs 2009 Cumartesi

B. OBAMA

Dünyanın yeni kralı seçildi. Acaba bu umut verici bir gelişme mi?

Dünya bir satranç tahtası ve bu oyunu oynayabilenler beyazla oynadıkları oyunu siyah taş ve piyonlarla da oynayabilirler. Vezirin rengi siyah olsa da sonuç değişmez.
Asur kralı: "ben tanrıların çobanıyım" demiş. Halkını da kendi egosuna tutsak etmişti.
Tarihte çok savaş yapıldı ganimet va yağma için. Kazananların bugüne kadar iktidarını taşıdığı söylenebilir. Kaybedenler ise, cennete gideceği yalanına inandırılan ve ölüme korkmadan giden insanlardı.. Tıpkı oyunu kazanmak için feda edilen piyonlar gibi..

* * *
İşte yeni bir üst düzey memur seçilmiş. Dışı siyah içi beyaz biri. Güzel kaval çalan bu çoban kimin için çalışacak? hangi tanrının çobanı olacak? Burada seçimle yenilenen tanrı değil, icra kurulu başkanı. İşi zor. Halkına ödetilecek ağır bir borç yükü faturası var elinde. Önümüzdeki dört yıl tahsildarcılık yapacak.. Bu restorasyon döneminde son körfez savaşının galibi olan şirket ve taşeron kurumların tahsilatları hız kazanacak. Zira son dönemde o kadar borçlandırıldı ve köleleştirildi ki halklar, sistem neredeyse kendi etini yiyen bir canavara dönüştü. Ekonomi tenceresi öyle kaynadı öyle ısındı ki, acilen altı kısılmazsa yanacak ve dibi tutacak.
İngilizce tabirle "cool down the economy" dedikleri bu dönemde durgunluk ve işsizlik zincirleme olarak artarken, karlar azalacak yatırımlar duracak. Bu dönemin özelliği, Arabistan'daki (Kureyş gibi) kabileler arasındaki kutsal "üç aylar" gibi yaraların sarıldığı bir "barış dönemi" formatında geçmesi, toparlanmadan sonra ise yeni yağma ve ganimet saldırıları ile gaza basılacak olmasıdır.


(umut mu?)
* * *
Çobanın güzel kaval çalması da sağılacak koyunların süt verimini artırır belki. Bir sonraki seçimde yeniden seçilme şansı yok. Sonraki dönem İran ve Venezüella'ya "özgürlük" götürüleceği yeni bir canlanma dönemi olacak. Barış bir amaç değil, savaşlar arası geçici bir dönem olarak yaşanır emperyalizm egemenliğinde.

"Hep aynı her şey aynı yalnız kişiler farklı.."
(Kasım 2008)

1 yorum:

  1. Gerçekten güzel bir yazı.Öngörüleri beğendim. Fakat diğer yazılarda da olan bir eksik var.Bahsettiğiniz konuları "ztn herkes ne söylediğimi ve neden söylediğimi biliyor" mantığı ile adım adım gitmeden ve argumanlara oturtmadan ifade ediyorsunuz. Hal böyle olunca, yazınızı okuyan insan sizinle aynı fikirde ise "ne güzel yazmış adam" der, fakat farklı fikirde ise argumanlar konusunda açık ifadeler olmadığından "adam aslında hiç bir şey yazmamış, bunlar laf salatası" diyebilir.Nacizane bir eleştiri... Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil